Sommar med Sara Bergmark Elfgren

En av de mest omtyckta böckerna bland våra elever det senaste året har varit Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Lyssna gärna på Saras sommarprogram som sändes den 30 juli. Här fär vi höra mer om Engelsforstrilogin och hennes liv som nörd och hennes kärlek till fantasy. Programmet var jättebra och musiken likaså.
Kerstin

Tre favoritböcker

Några av alla dessa regniga dagar denna sommar har jag hållit på och städat lite bland gamla papper och hittade då en läxa jag gav en årskurs två jag hade för ett antal år sedan. Elevernas uppgift var att göra en lista över sina tre favoritböcker och att tala om varför man tyckte om dem.
 
Det var intressant att se att samma tre böcker hamnade i topp hos många av eleverna. Böckerna var Den långa, långa resan av Ilon Wikland och Rose Lagercrantz De långa grå tänderna av Ulf Nilsson samt Skinn Skerping - hemskast av alla spöken i Småland av Astrid Lindgren. De här böckerna hade jag läst högt och det är väldigt spännande berättelser. 
 
            
 
De långa grå tänderna handlar om ett barnbarn som i sin mormors chiffonjé hittar alla de vanliga saker som finns i en gammal dams ägo, ett hoprullat vargskinn med kulhål mellan ögonen, en läderpåse med guldmynt, en svart pistol och kartor över fjärran öknar där torr sand fortfarande tillrar ut ur kartvecken. I ett lönnfack hittar han också två långa grå tänder... Mormodern berättar den otroliga historien om hur hon på 1920-talet reste till Mongoliet för att arbeta som sjuksköterska på en missionsstation och råkar ut både rövare och vargar och ställs öga mot öga med döden. Det är en jättebra bok som jag läst högt för barn och ungdomar ända upp på högstadiet.
 
Skinn Skerping är en riktig spökhistoria. Jag vet inte vilket som är otäckast - den rysliga berättelsen eller de ruskiga men fantastiska bilderna av Ilon Wikland. En av våra döttrar gick alltid en omväg kring bokhyllan där den stod. Hon ville inte komma nära boken. I den här boken är det en farmor som berättar historien för sina två barnbarn. Den handlar om en dräng som bestämmer sig för att skoja med klockaren men själv blir så skrämd att blodet isas i honom och han blir levande död och upphängd i kyrkan. Inte förrän en modig piga hämtar honom kan han få ro och bli begravd. Det är en fantastisk berättelse.
 
Den tredje boken Den långa, långa resan är till stor del självbiografisk. Den är skriven av Rose Lagercrantz och har även den underbara bilder av Ilon Wikland, både idylliska och otäcka när kriget kommer. Boken handlar om Ilon Wiklands barndom i Estland under kriget. Hennes föräldrar har separerat och lämnat henne hos mormor. Kriget kommer allt närmare och hon får fly till sin farmor. Hennes trygghet är hennes hund. Flera av barnen i min tvåa blev väldigt gripna av just berättelsen om hunden. Jag tror inte att man ska läsa den här boken för allt för små barn för den är verkligen otäck även om den slutar ljust. Vi får följa hur Ilon så småningom flyr till Sverige. 
 
Många av barnen i klassen skrev att de tyckte om den här boken för att den är sann. Det är samma fenomen som jag ser på högstadiet att många vill läsa böcker som bygger på verkliga händelser och upplevelser. Jag har till exempel träffat flera pojkar som aldrig tidigare läst en bok men som blir riktigt tagna av Jan Guillous Ondskan. Det är en mycket stark berättelse och Guillou berättar att allt som är så hemskt så man tror att det inte kan vara sant är sant. Det gör upplevelsen av boken så mycket starkare. 
 
Det är intressant att de böcker jag har läst högt har gjort ett sådant intryck på barnen. Självklart har jag valt starka berättelser när jag läser högt men det visar också hur viktigt det är med högläsning. Det utvecklar barnens språk, det väcker intresse för litteratur och man lär sig hur en berättelse är uppbyggd. För att använda Vygotskys terminologi befinner sig barnet i den "proximala utvecklingszonen" och har möjlighet att utvecklas och lära nytt.
Kerstin
 

Johan Theorin i Litteraturmagazinet

Litteraturmagazinet är en nättidskrift som innehåller mycket intressant. Det är till exempel recensioner och intervjuer med författare. Här kan man läsa mer om Johan Theorin, hans böcker och nu den nya novellsamlingen "På stort alvar".
 
Kerstin

Kongressbiblioteket i Washington

 
Kongressbiblioteket i Washington är en mycket vacker byggnad. Här finns bland annat Thomas Jeffersons boksamling. I sommar har man en utställning med hundra böcker som format USA. Det är skönlitteratur men allt möjligt annat också, till exempel sagor och kokböcker. Hemsidan är www.loc.gov och för att komma direkt till listan med de hundra böckerna går det bra att klicka här.
 
Kerstin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0