Cirkeln

      Bokrecension.

Jag har läst boken Cirkeln. Den handlar om dom sex tjejerna Minoo, Rebecca, Ida, Linnea, Anna-Karin och Vanessa som är dom så kallade utvalda. Dom sex tjejerna har inget annat gemensamt än att dom går på samma skola och att dom alla har någon hemlig kraft, jag kommer dit. En natt när månen färgas blodröd som bara dom så kallade utvalda kunde se så dras dom sex tjejerna magiskt dit utan att veta hur dom tog sig dit. När dom kommer dit och kommer ur transen eller vad man ska säga så blir alla lite småskraja och börjar undra varför just dom drogs dit och varför inte någon annan än dom kunde se den blodröda månen. Dom får alla svaren när en slags ande dyker upp och förklarar allt om vad dom är och vad dom måste göra och det dom måste göra är att försöka att få bort dom så kallade demonerna från Engelsfors och allt blir lite mera komplicerat när dom får veta att en utav demonerna som dödat en på deras skola som heter Elias (som också var Linneas ex) finns på deras skola.

 

En efter en börjar upptäcka sina krafter som är t.ex flytta grejer med tanken och se bakåt i tiden och nu måste dom försöka komma på ett sätt att få bort demonerna. Dom sex tjejerna kämpar på att försöka komma på vem demonen som finns på skolan är och dom får lite mer bråttom när demonen dödar en utav dom. Dom nu fem tjejerna tar tjejens död tufft men ser detta som en varning att nu måste dom skynda sig innan demonen dödar någon mer. När tjejerna hållit på ett tag så kommer dom fram till att rektorn Adriana Lopez verkar lite skum. Dom gräver mer för att få reda på sanningen men en utav tjejerna är inte direkt med dom andra tjejerna då hon tycker att allt detta häx-grejsimojesen är helt oäkta så skvallrar hon för rektorn och rektorn kommer på tjejerna. Rektorn sätter sig ner med tjejerna och förklarar att hon inte är en demon utan att hon också är en häxa i häxrådet och att rektorn också håller på att jaga demonerna i Engelsfors. Tjejerna och Adriana slår ihop sig för att försöka hitta demonerna tillsammans men när det närmar sig slutet så får tjejerna och Adriana ännu en misstänkt men frågan är är det verkligen hon/han.

 

Jag rekommenderar verkligen denna bok för dom som gillar spänning, övernaturlighet och oväntad vänskap. Detta är typ den första boken i den lilla miniserien efter Cirkeln så kommer Eld som jag håller på att läsa nu och sen kommer Nyckeln. Det är ganska tjocka böcker och ganska liten text (alltså inte jätteliten text men den är inte stor heller) så jag rekommenderar denna bok till dom som gillar tjocka böcker och mellanstor text

Jag ger denna bok 10 av 10.

 

 


En plats de kallar Lyckan av Mårten Sandén

 
 


Mia Johansson är inte den duktiga tjejen som sitter hemma om kvällarna och gör läxor utan hon är helst på fester eller står ute röker på sin balkong. Hon är ganska kort och väldigt smal. Hennes hår har svart färg och hon är 17 år gammal. Hon hoppade av skolan efter nian och började jobba på en pizzeria, Napolitana. Hennes mamma Sofie blev med barn på en utlandssemester och Mia har därför ingen kontakt med sin far. Hennes mamma träffade en ny kille som heter Hector. Mias bästa vän heter Lina. Lina har blont hår, väldigt snygg och är inte mammas flicka. Hon är väldigt envis av sig och säger det som hon tänker på. Man kan säga att hon är en väldigt öppen person. Lina har en pojkvän som heter Robin, han har brunt hår och är äldre än tjejerna. Man får inte veta mycket om Robin men man vet att han jobbar i alla fall. Robins kompis Tonny är störtkär i Mia. Han är helt galen i henne. Han är också äldre och jobbar på samma jobb som Robin. Grace är samma ålder som Mia och Lina. Hon var tillsammans med en kille som hette Ali, han gjorde henne gravid och sedan när han fick reda på att han skulle bli pappa packade han iväg mot sin farbror i Botkyrka. Alla förstod att han inte skulle komma tillbaka, alla utom Grace.

John Forsell är den smartaste killen i hela skolan, med den snyggaste tjejen och det bästa livet... Tror dom ja.
John själv är lång, spinkig och med blont hår, han vill bli läkare precis som sin mor ( om det är de man kan kalla henne ). Han spelar tennis och är väldigt duktig på det. Hans pappa är alkoholist och hans mamma lämnade dom men tog med sig Johns småbröder Wille och Jakob. Hon träffade en ny man i hemlighet men det var John som kom på dom. Johns flickvän Ebba var den vackraste tjejen på hela skolan. Hon var lite som Lina men var mer elak, Hon skulle bestämma allt och var en riktig snobb. Hennes pappa var jätterik och det gjorde ju att hon också blev det. 

Handlingen: John har toppbetyg ska börja på Lundsberg och vill bli läkare. Han bor i stadens finare del och har väldigt hög status. Under sommaren så har han bokat en språkresa till Frankrike under 3 veckors tid men vad ingen vet, inte ens hans far, flickvän eller bästa vän, är att han har avbokat resan och ska gömma sig i lusthuset. Han ska överleva i det gamla huset utan att någon ska upptäcka honom.

Sommaren har precis börjat och Mia har gått ut nian med IG i alla ämnen. Hon jobbar som diskare på pizzeria Napolitana. Hon bor i ett höghus med sin mor i stadens " slum"- del. När Mia inte vill röka och supa med sina vänner brukar hon gå till Lusthuset och bara vara ensam, men inte så länge till. 

En riktig kärlekshistoria, när jag själv läste den så grät jag. Den för fram så många känslor, att det finns dom som verkligen har det så här. Boken var lättläst, det var inte några kapitel utan det var som indelningar lite här och var. Jag rekommenderar den här boken starkt till alla åldrar. 
 
CL åk 9

RSS 2.0