Parkinsons lag

Idag hörde jag för första gången talas om Parkinsons lag. Intressant! Just det här citatet kommer från sjukhusläkaren.se
 

"Marinhistorikern Cyril Northcote Parkinson publicerade sin smått satiriska bok ‘Parkinson law’ 1957. I boken sammanfattas år av erfarenhet av den brittiska byråkratin. Boken inleds med:

WORK EXPANDS SO AS TO FILL THE TIME AVAILABLE FOR ITS COMPOSITION.

Han hade studerat hur Colonial Office fick fler och fler tjänstemän i takt med att imperiet hade färre och färre kolonier. Det högsta antalet nåddes när Colonial Office gick in i Foreign Office eftersom det knappt fanns några kolonier kvar att administrera. Ett annat guldkorn i Parkinsons teser är att han på 30-talet förutspådde att den brittiska flottan skulle ha fler amiraler än fartyg.

Parkinsons lag har bäring i alla organisationer och kanske i synnerhet i politikerstyrda sådana. En byråkrat genererar med lätthet arbetsuppgifter åt två nya byråkrater. Tyvärr fortplantar sig byråkratin med peristaltisk systematik ner i verksamheten och tidsstudier har visat att läkares arbetstid bara till en tredjedel utgörs av direkt patientarbete."


Karlsängskolans favorit - Torgny Karnstedt - har fått Ranelidpriset!

Ranelid-priset till Karnstedt

PUBLICERAD 21 MAJ 2014 i Skolvärlden
 
 
 
 
 
Författaren och föreläsaren Torgny Karnstedt får årets Ranelid-pris. Lärarnas Riksförbund och författaren Björn Ranelid står bakom priset, som delas ut på Bokmässan.

”Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige. I mer än trettio år har han rest och verkat i det skrivna och talade ordets tjänst på bibliotek, skolor, fabriker och olika företag i riket.” skriver Björn Ranelid om valet av pristagare.

Torgny Karnstedt är utbildad svetsare och debuterade 1977 med ”Slamfarmen”. Sedan 1990 har han varit författare och föreläsare på heltid och genom åren träffat hundratusentals barn och unga i svenska skolor och hållit i skrivarkurser.

Pristagaren utses i dag på Björn Ranelids födelsedag den 21 maj, men priset delas ut på Bokmässan i höst. 

 

 

Så här lyder hela motiveringen:

”Jag är en herde som vaktar flocken av ord, men ibland händer det att ett lamm springer bort eller att mamman blir riven till döds av ett rovdjur. Då sörjer jag och min själ sätter sig att vila på ett rosenblad. Ordet  väger ingenting och likväl är det mäktigare än allting annat i världen. Bokstäverna uppstår från döden när du läser dem. Ingen människa undgår språket i skrift och tal. Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige. I mer än trettio år har han rest och verkat i det skriva och talade ordets tjänst på bibliotek, skolor, fabriker och olika företag i riket. Torgny Karnstedt är utbildad svetsare. Sedan 1990 har han varit författare och föreläsare på heltid. Han ser till att hålla gnistbildningen vid liv och fäller inte visiret när han möter skolelever som bjuder motstånd i den stund böcker och skrivande kommer på tal. Lyssnarna lämnar klassrummet med svetslågan i blicken. Han har mött åtminstone 300 000 (trehundratusen) barn och unga människor i Sveriges skolor och därtill lett skrivarkurser och skrivit skönlitterära böcker, artiklar, krönikor och essäer i olika ämnen. Han medverkat i många antologier. Torgny Karnstedt debuterade som författare år 1977 med romanen Slamfarmen och för densamma tilldelades han tidningen VI :s litteraturpris. det är en stor ära för mig och Lärarnas Riksförbund att få kungöra 2014 års mottagare av Björn Ranelidpriset."

 

Läs mer om Torgny här: http://karnstedt.se/

John Green läser andra kapitlet ur "The Fault in Our Stars"

 
 
 
 
 

Håkan Hellström på Ullevi den 7 juni 2014

Magisk junikväll - magisk konsert med världens bästa Håkan!
 
Underbar publik och texter som bitvis är ren poesi med Göteborgsfärg.
 
  
 
 
 

John Green läser första kapitlet ur "The Fault in Our Stars"

Lyssna på John Green när han läser kapitel 1 ur "The Fault in Our Stars".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lennart Hellsing 95 år idag!

Grattis Lennart Hellsing som fyller 95 år idag!
Här är en intervju med honom.
 

Bra böcker - 7g

Senaste listan med boktips från 7g:
 
Zäta - böckerna  väldigt spännande deckare
Septimus Heap  bra böcker med mycket fantasi
Terry Pratchetts böcker - humoristisk fantasy här är en länk till hans hemsida
 
 
Ett par klassiker också!
Harry Potter - böckerna
 
The Hobbit
 
 
 
 
 


RSS 2.0