Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Jag är tyvärr död

 

och kan inte komma till skolan idag.

 

Av: Sara Ohlsson

Vi har läst boken ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.”  Boken är skriven utav Sara Ohlsson.

Boken handlar om en tjej som heter Olivia, hon är 17 år. Hon hade det perfekta förhållandet med sin kille John, 21 år, men han gör plötsligt slut och Olivia fattar ingenting. Olivia och hennes bästa kompis Emma försöker hitta på en plan som kan visa att Olivia är den perfekta flickvännen.

 

Planen går inte som tjejerna hade tänkt, John blir tillsammans med Jonna och Olivia saknar det de hade mer än någonsin. Olivia börjar göra saker som hon ångrar efteråt, hon känner sig som en slampa, och det är precis vad folk kallar henne…

 

Vi tycker att boken är lättläst och lätt att komma in i. När man börjar läsa vill man bara fortsätta för den är väldigt intressant så man rycks lätt med i den. Vi tycker att boken är jättebra och vi rekommenderar att man ska läsa.

Två elever åk. 9

 

 
 
 
 

Stjäla The Show Emmy Abrahamson

Jag har läst boken Stjäla The show som är skriven utav Emmy Abrahamson.
 
Emmy skriver i sina böcker om händelser hon själv har varit med om men i boken heter hennes karaktär Filippa Karlsson
 
Boken handlar om när Filippa ska börja på en scenskola i London, i hennes tidigare bok The only väg is upp kan man läsa om när Filippa flyttar till London.
Man får också läsa om hennes tre år på scenskolan är, ifrån roliga upplevelser till dåliga och hur alla försöker få huvudrollen i den stora pjäsen.
 
Jag tycker boken var bra, Emmy är en duktig författare som kan skämta i sina böcker på en nivå för ungdomar.
 
Elev åk. 9
 
 

Klart att jag klarar mig!

Hej Kerstin.
Jag har redan skickat en bokrecension till dig men som sagt har jag läst en massa böcker i somras. 
När jag var på semester i somras var jag och min mamma på en loppis. Jag vet att jag gick direkt till böckerna för det finns alltid bra böcker på loppisar. Det stod en bok i ett " glasskåp " som jag kände att jag verkligen ville ha.  "Klart jag klarar mig " av Susanne Ihre, som berättar om sin bröstcancer. 1992 fick hon veta att hon hade bröstcancer. Hon var hemma i Sverige för ett kort besök, hon bodde i USA. En natt kände hon en fruktansvärd smärta i bröstet. Hon ringde sin goda vän som också är doktor, dr Sten Friberg. Den 7 juli 1992 fick hon ett samtal av dr Friberg. Bröstcancer var det enda som surrade i huvudet på Susanne.  Den 31 juli skulle hon tillbaka till Sverige för att operera sig. 

Att stå sida vid sida med cancern var något Susanne tyckte var svårt. För att kvinnor och närstående skulle förstå så ville hon skriva en dagbok. Som det står i början av boken, " Varje bröstcancer är speciell och varje kvinnas bröstcancerhistoria är unik. Detta är min ". Man får följa med i operationssalar och undersökningar. Hon berättar hur det var för sina närstående och hur hennes vardagsliv var, Efter hennes cancer var hon en fullt arbetande kvinna igen. När jag läste boken såg jag cancer på ett annat sätt. Det fanns så mycket mer än cellgifter och sjuka människor. 

Jag tycker helt klart att det är värt att läsa den, så andra också kan ändra tanke om det hela.

CL åk. 9

 
 

Legend av Marie Lu

BOKRECENSION

Jag har läst boken Legend. Författaren heter Marie Lu och hon föddes i Kina.  Boken utspelar sig i ett framtida USA. Den är nästan uppdelad i två delar, eftersom den har två huvudpersoner. Vartannat kapitel handlar om dem, alltså första kapitlet handlar om den ena, Day och andra kapitlet om June osv.

 

Day och June är helt olika varandra. Day är landets mest efterlysta brottsling, han är fattig och bor på gatan med sin vän Tess. June däremot kommer från en rik familj som jobbar åt republiken. Hennes föräldrar är döda så hon bor med sin bror, Metias. Han är soldat och jobbar i en pluton åt republiken.

 

Hela landet är uppdelat i två delar nästan, Republiken och Kolonierna. De krigar mot varandra. Days bror lider av pesten och han måste fixa medicin så han bryter sig in i sjukhuset. På vägen därifrån blir han stoppad av en soldat, Metias. För att komma undan kastar Day en kniv i axeln på Metias. Han dör och då får June, som är ett underbarn ta hans plats i hans pluton som agent. Varje år får alla som är tio år ta ett test som visar intelligens och fysisk stryka och annat. June är den enda som någonsin fått full pott, 1500 poäng. Day blev inte godkänd alls på provet.

 

Efter att Metias dött lovar June sig själv att hon ska hitta Day, eftersom de vet att det var han som dödade honom. För att hitta honom går June undercover och bor på gatorna. När hon gör det hamnar hon i bråk och Day och Tess märker det och hjälper henne därifrån, utan att June vet att Day är Day. Och Day vet inte heller vem hon är. Med tiden blir June mer och mer misstänkt på att det är Day. Fast hon har då blivit lite förtjust i honom.

 

Jag tycker att boken var jättebra! Den var väldigt spännande och jag gillade att man fick ett kapitel var från deras perspektiv. Det blir liksom att man vet saker som June vet men inte Day, och tvärtom. Storyn var väldigt bra och jag skulle rekommendera den.

 

JC åk. 9

 

 

The Mortal Instruments: Stad av skuggor av Cassandra Clare

Jag har läst första boken, Stad av skuggor, i bokserien The Mortal Instruments.
 
Boken handlar om tonårstjejen Clary Fray som fått med sin bästa vän, Simon, till klubben hon gillar, Pandemonium. Inne på klubben blir hon vittne till hur tre ungdomar med konstiga tatueringar och vapen dödar en kille. Killen försvinner nästan direkt utan minsta blodspår.Det visar sig sedan att det bara är Clary som kan se mördarna.
 
Nästa dag dyker en av mördarna upp på samma café som Clary och Simon och samma kväll försvinner Clarys mamma spårlöst. 
 
Det är en av de bästa böckerna jag någonsin läst! Den är spännande hela tiden och "läs-suget" försvinner aldrig. Jag rekommenderar den verkligen, speciellt till alla som gillar fantasy.
Ska den betygsättas får den 10/10.
 
 
ET åk. 8
 
 
 
 

Paper Towns

Paper Towns
Jag har läst boken Paper Towns (Papperstäder). Boken är skriven av författaren John Green. Jag har även läst en av hans andra böcker Förr eller senare  exploderar jag. Han är en väldigt bra författare och skriver så man får upp som en "bild" i huvudet av det man läser. 
 
Jag tyckte Paper Towns var bra och jag har velat se filmen ända sen trailern kom ut så då tänkte jag att jag kunde läsa boken innan  och jämföra med filmen. 
 
Bokens huvudperson heter Margo Roth Spiegelman. Hon har en "beundrare" som heter Quentin Jacobsen. Han har länge gillat Margo just för att hon är äventyrlig, men han håller det för sig själv. Margo gillar och har alltid gillat mysterium. Hon gillade dem så mycket att hon en dag blev ett... 

Quentin letar efter Margo över hela USA och får små ledtrådar om var hon finns men till slut vet han knappt vem han letar efter. 

Jag tycker att boken verkligen är värd att läsa! 
Jag är inte så mycket för att läsa men just den här boken har jag velat läsa. 
Jag skulle nog säga att de är en ungdomsroman av nåt slag.
 
MW åk. 8
 
 
 
 

El Choco

                                               

 

Jag har läst boken El Choco som handlar om en svensk kille som heter Jonas Andersson är 27 år och kommer ifrån Kungälv.

 

Efter sin skolgång hamnade han snett i samhället och det gjorde att han började med droger som senare ledde till att han fick stora skulder. För att lösa sina skulder så blev han tvingad att göra ett jobb som innebar att han skulle smuggla knark i två preparerade aluminiumväskor från Bolivia till Sverige.

 

Jonas blev stoppad på flygplatsen i Bolivia med tre kilo kokain i väskorna. Han blev transporterad till ett av Bolivias mest ökända fängelser San Pedro som ligger i huvudstaden La Paz. Fängelset San Pedro är inte som ett vanligt svenskt fängelse för här är det som ett eget samhälle med egna lagar och regler som fångarna själva har gjort. På fängelset San Pedro sitter Bolivias värsta knarkkungar, mördare och förbrytare. Det finns också en isoleringsavdelning som heter La Grulla där sitter psykiskt sjuka fångar. På fängelset har nästan alla egentillverkade vapen som t.ex. Punta som är ett vässat armeringsjärn med tejp runt som handtag.

 

 

Om man ville få tag i knark så är det inga problem för det finns obegränsat bara du har pengar. Cellerna på fängelset är olåsta och vakterna på fängelset är aldrig inne på avdelningarna. Trots att man är inne på fängelset kunde man aldrig känna sig säker för det pågick många brott där, alltifrån narkotikabrott, hot, misshandel och mord. Man kunde helt enkelt inte lita på någon. Om man hade pengar kunde man köpa sig alltifrån tobak, knark, vapen, lägenhet inne på fängelset till och med din frihet med tillräckligt mycket pengar.

Jonas fick börja vara på en avdelning som var en av de fattigaste avdelningarna men sedan bytte han upp sig till bättre avdelningar genom att han fick vänner, kontakter och pengar som han fick skickat av sin pappa i Sverige. Inne på fängelset blev Jonas kallad för El Choco som betyder den blonde.

 

Innan han åkte fast så träffade han en tjej som hette Deysi på en bar och dom fattade tycke för varandra. Deysi bjöd med Jonas att följa med henne och hennes vänner ut på krogen en annan dag och de umgicks ett flertal gånger efter det. Några dagar efter han hade träffat Deysi så var väskorna färdiga för hemfärd. Han kom inte så långt för att han åkte fast i tullen. Han fortsatte ha brevkontakt med Deysi även när han satt i fängelset och var ärlig och berättade hur det stod till. Deysi hade ju fattat tycke för Jonas och därför ville hon träffa honom även fast han satt på fängelset, och det var där på fängelset de utvecklade sina känslor för varandra. Tiden gick och Jonas friade till slut till Deysi och de gifte sig i kyrkan inne på fängelset och fick dessutom två barn inne på fängelset, Steffany och Sebastian. Jonas och Deysi gjorde allt för att få Jonas ut från fängelset och till slut fick de en chans.

 

Efter Jonas hade suttit av tre och ett halvt år av sitt straff blev han villkorligt frigiven men var tvungen att stanna i landet i fyra år till. Men det var inget alternativ för dem eftersom de inte hade några pengar. Så de fixade en falsk passtämpel som man var tvungen att ha för att få resa ur landet och sedan åkte de buss till Brasilien. För det var deras enda sätt att ta sig ur Bolivia utan att behöva åka genom tullen i Bolivia. Sedan flög de hem ifrån Brasilien till Sverige. Jag skulle verkligen kunna rekommendera den till en person som gillar böcker som är verklighetsbaserade och spännande.

 

T. Royson åk. 9


Pojken som överlevde förintelsen

 

Boken är verklighetsbaserad. Den handlar om en man som heter Thomas Buergenthal som överlevde förintelselägret Auschwitz. Han är född 1934. Han var bara tio år när han anlände till lägret.

När han och hans familj kom till lägret var dom tvungna att dela på sig. Det var sista gången han såg sin far.

Han blev markerad med en Davidsstjärna på kläderna och en tatuering på huden som sen blev hans namn på lägret. Efter det fick man en kopp och ett par träskor.

Maten var ofta någonting mögligt eller torrt. På morgonen fick dom kallt kaffe. Sen på kvällen fick dom torrt mögligt bröd eller vattnig soppa.

När det var soppa lärde sig Thomas sig att stå längst bak i kön. Det var så han fick resterna i botten från soppan.

April 1945 befriades Thomas av polska och sovjetiska trupper. Först blev han en typ av maskot för polska och sovjetiska trupperna. År 1951 emigrerade han till USA och utbildade sig till jurist. Idag är han domare i internationella domstolen i Prag.

Jag tycker att man ska läsa boken för den är sann men den är ändå spännande, inte som en faktabok. Man får en hemsk bild om hur det skulle ha kunnat vara i lägret.

ICB åk. 9 

 

 

 

 

 


Legend av Marie Lu

 

Jag har läst Legend-serien som består av tre böcker som heter Legend, Prodigy och Champion.

 

Böckerna handlar om 15-åriga June och Day. Dom är två helt olika personer från två helt olika platser i Republiken där dom bor. June är ett underbarn i detta samhälle medan Day är raka motsatsen och är Republikens mest eftersökta kriminella personen. När Junes bror plötsligt blir mördad dras dom två ihop och får se Republikens mörka hemligheter.

JKH åk. 9

 

RSS 2.0