Trend i bokförsäljningen

Under 2014 minskade bokförsäljningen men böcker för unga läsare har ökat kraftigt. Ökar gör också den genre som brukar kallas "crossover" och som vänder sig lika mycket till unga som till vuxna. Jag har fått många bokförslag av mina elever och när jag tänker tillbaka på vad jag läste förra året så var det författare som Suzanne Collins, John Green, Veronica Roth och Neil Gaiman. Läs den här artikeln  från dn.se När de unga får välja ökar farten och känslorna Den var publicerad lördag 31 januari i DN:s utmärkta del "Boklördag".
 

Bokrea

 

Tänk så roligt det var med bokrea på den tiden vi fortfarande hade en bokhandel i vår stad! Det blir inte alls samma sak att sitta och söka bland Adlibris eller Bokus sidor. Jag vill ju bläddra i och känna på boken innan jag köper den. Här kommer i alla fall Lotta Olssons tips i reatider:
 

Lotta Olsson tipsar. 21 favoriter på bokrean.

 

Majgull Axelsson

”Jag heter inte ­Miriam” Brombergs

Gradskillnader i helvetet: det var bättre att påstå sig vara judinna i koncentrationslägret än att vara rom. Malika blir Miriam. Men ett långt liv senare, i Sverige?

Therese Söderlind

”Vägen mot ­Bålberget” Wahlström & Widstrand

Berättelsen om Malin som 1674 blev bränd som häxa i Sveriges värsta häxprocesser, i ångermanländska Torsåkers, Dals och Ytterlännäs socknar.

Jonas Gardell

”Torka aldrig tårar utan handskar I och II” Norstedts

Jonas Gardells hyllade trilogi om Rasmus och Benjamin som kom ut som homosexuella under åttiotalet, när aids slog till. De första två delarna går på rean.

Karen Campbell

”Här är jag nu” Övers. Moa-Lisa Björk Lind & co

Fin, vänlig och överraskande nyanserad roman om den skotska änkan Deborah som börjar som mentor åt en somalisk flykting, Abdi, vars fyraåriga dotter inte längre talar.

Nils Uddenberg

”Gubbe och katt – en kärlekshistoria” Natur & Kultur

Ett äldre par får en ny familjemedlem: en katt som plötsligt finns på deras gård. Nils Udden­berg resonerar klokt och roligt om kärlekens villkor och människans förhållande till katten.

Gillian Flynn

”Gone Girl” Övers. Ulla Danielsson Modernista

Lysande samhällsskildring och deckare om Amy och Nick som levde ett bra liv i New York fram till finans­krisen, hamnade i Missouri och – tja, Amy försvann, eller vad som nu hände.

Peter May

”Svarthuset” Övers. Charlotte Hjukström Modernista

Första boken i Peter Mays Lewistrilogi, om polisen Fin som återvänder till Hebriderna, efter många år i Edinburgh. Givetvis begås ett mord med rötter i Fins förflutna.

 

7 x fackböcker

Ingrid Carlberg

”Det står ett rum här och väntar på dig” Norstedts

Stor biografi över Raoul Wallenberg, omfångsrik utan att bli tråkig. Vem var han? Hur kom det sig att han plötsligt blev en hjälte under andra världskriget? Och varför försvann han?

Henrik Berggren

”Underbara dagar framför oss” Norstedts

Den största biografin över Olof Palme berättar inte bara hans liv, utan en stor del av Sveriges 1900-talshistoria. Han förändrade bilden av Sverige, och mordet förändrade Sverige.

Jonas Trolle

”Jakten på Kapten Klänning” Leopard

Det låter som en deckare men är tyvärr alldeles sant: om polisens jakt på en sexbrottsling som visar sig vara ett högt uppsatt polisbefäl, känd för sitt jämställhetsarbete.

Charlotte Erlanson-Albertsson

”Mat för hjärnan” ICA Bokförlag

Professorn resonerar kring hur vi bör äta och leva, med goda recept. Hon är nog den enda som aldrig pratar om vad vi inte bör äta – hon vet att hjärnan inte brukar uppfatta negationer.

Milena Bergquist och Märit Huldt

”Hirams bästa ­kokbok” Natur & Kultur

Den legendariska matjournalisten Hiram från Svenska Dagbladet i nyupplaga, milt moderniserad. Svensk mathistoria och matkultur värd att återuppliva.

Petter Bjerke och Vernon Mauris

”Te – från Sencha till Lapsang” Natur & Kultur

På Hornsgatspuckeln håller Vernon Mauris till i sitt Tea Centre, där han blandar egna tesorter. I boken berättar han om tekulturen och ett hundratal olika sorters te.

Jan Hedh

”277 sorters kakor” Norstedts

Konditor Jan Hedh är det närmaste vi har eget kak- och bröduniversitet, och när han gör en bok med svenska kakrecept blev det omedelbart en klassiker.

 

7 x barnböcker

Elsa Beskow

”Sagan om den lilla lilla gumman”

Bonnier Carlsen. 0–3 år.

Klassiker från 1897 (!), Elsa Beskows debutbok som bygger på en barnramsa om den lilla lilla katten som kommer till den lilla lilla gumman. Missa den inte, det finns få klassiker som håller så här länge.

Åke Löfgren och Egon Möller- Nielsen

”Historien om Någon”

Rabén & Sjögren. 3–6 år.

Klassisk barnbok från 1951 där man bokstavligen följer en röd tråd, ett garnnystan, från bild till bild. Vem har vält mjölkkannan? Vem välte krukan? Vem lämnar en våt fläck på golvet?

Marit Nicolaysen

”Sven och Råttan reser söderut”

Övers. Gösta Svenn Alfabeta. 6–9 år.

För den som läser Gregböcker kan denna serie vara ett bra alternativ: Sven smugglar med sin råtta Halvorsen till Gran Canaria (känsliga föräldrar varnas). Roligt och lättläst.

Moa Eriksson Sandberg

”Den första flickan skogen möter”

Rabén & Sjögren. 9–12 år.

Skimrande vacker och lite otäck berättelse om sommaren mellan femman och sexan, när allt börjar ändras och en flicka försvinner. Förälskelse och hot, förändring och oro.

Kristina Ohlsson

”Glasbarnen”

Lilla Piratförlaget. 9–12 år.

Första boken i Kristina Ohlssons barnboksserie, en historia om Billie som flyttar med sin mamma till ett litet hus i Åhus, där det händer konstiga saker. Spök- och deckarinslag.

Neil Gaiman

”Oceanen vid vägens slut”

Övers. Kristoffer Leandoer Bonnier Carlsen. Unga vuxna.

Lite Stand by me-känsla fast nästan läskigare: en vuxen man som minns sin barndom, den döda arbetaren i sin bil och det hemska hembiträdet som visade sig vara ondskan själv.

Jenny Valentine

”Hitta Violet Park”

Övers. Helena Ridelberg Atrium. Unga vuxna.

Visserligen är Violet Park död och hennes aska ligger i en urna, men det hindrar inte sextonåriga Lucas, själv en ganska trasig själ, från att ta hand om henne. Rolig och mycket älskad bok.


RSS 2.0