21 Times “Harry Potter” Was The Cleverest Book Series Ever

J.K. Rowling tänkte på allt!     Läs här från BuzzFeed.

Valentin

Vacker kärleksdikt av Evert Taube:
 
 

Tartuffe, Göteborgs stadsteater

En klassiker, brukar jag säga till mina elever, är en bok eller en teaterpjäs som många tycker om och som lever vidare över lång tid och ständigt kommer ut i nya upplagor och nya uppsättningar. Molières Tartuffe med sina 350 år på nacken är ett utmärkt exempel på klassiker. Den spelas just nu på Göteborgs stadsteater med Johan Ulveson i rollen som Orgon och Eric Ericson i rollen som Tartuffe.
 
Har då Tartuffe något att säga en nutida publik? Nja, mitt svar är inte självklart. Mina förväntningar var höga men blev inte infriade. För mig är Johan Ulveson alltid Johan Ulveson. Hans utspel är för mig detsamma oavsett vilken roll han spelar. Kanske var det hans uppsyn som fick den fullsatta teatern att skratta gott? Eller så var det något annat som gick mig förbi?
 
Tartuffe själv då? Ja, hycklare finns naturligtvis nu likväl som på 1600-talet (pjäsen hade premiär i Versailles 1664). Ericson i sin mycket alldagliga grå kosym förde inte tankarna till hycklande from kyrkans man utan snarare till en nutida politiker kanske? Det är inte svårt att tänka sig att det är i den politiska sfären vi hittar dagens Tartuffe särskilt inte efter de senaste månadernas turbulens.
Kerstin
 
 
 
 

Förintelsens minnesdag 27 januari 2015

I år är det 70 år sedan Auschwitz befriades. DN har bett tre överlevande att berätta. Det är cancerläkaren och författaren George Klein, psykologen Héidi Fried samt författaren och socialarbetaren Emerich Roth. Läs ariklarna i serien "Minnesbilder" här:
 
 
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vi-ska-minnas-forintelsen-som-helt-begriplig/
 
 
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/i-dag-ar-jag-radd-igen/
 
 
 
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/det-vander-sig-i-magen-av-sds-propaganda/

RSS 2.0