Harry Potter

 
 
I watched my first Harry Potter movie
when I was eight years old and
it was my mom who showed it to me.
My favourite characters are Hagrid and Ron.
I liked the first two movies but when we started
to watch the third movie with the werewolf
I was scared. Because of that I did not continue
to watch the other Harry Potter movies. One year later
I took up the movies again to watch them.
The Harry Potter movies are the best wizard movies I have watched
so far.
 
Best regards,
 
Student 7fg

My first memory of Harry Potter

My first memory of Harry Potter was a few years ago,when one in the class talked about Harry Potter! After that I watched a little at the first part of the movie.

Student 7fg

ICA Supermarket

Jag har varit på ICA Supermarket, mina arbetstider var 8.30-15.00, vilket är bra, jag var där med Jonatan. (också bra)

Det enda vi gjorde på prao-platsen var att ställa upp varor på hyllor, men det var ganska kul.

Det fanns heller inte väldigt många anställda, från vad jag såg.

Ungefär 30st totalt verkar det som, 25 av dem var kvinnor.

Jag tror inte att man behöver en utbildning för att arbeta här, möjligtvis om man arbetar vid kassan eller något sånt.                      

Det kommer nog inte behövas så många fler anställda i framtiden, bara om någon/några slutar, då kan det behövas fler.

Vi fick också kasta kartong i en stor maskin som krossade dem.

Det slängdes också plast ner i en annan maskin bredvid den, som sedan sorterades.

OA 9e


Min praktik på Lärkeskolan

 

 

Jag praktiserade på Lärkeskolan i årskurs 3 och jag jobbade ifrån 08.00-15.30. Jag hade många olika arbetsuppgifter som till exempel rastvakt, hålla i en mattelektion och hjälpa till med det mesta. På Lärkeskolan så finns det runt 20st anställda och i framtiden så kommer det att behövas fler anställda eftersom man alltid behöver lärare till skolor. För att bli lärare så går man högskola/universitet och läser för att undervisa på olika stadier. I skolan råder det jämställdhet mellan kvinnor och män.

 

På Lärkeskolan så källsorteras soporna. På skolan så finns även en liten byggnad endast för skräp.

 

NS 9f


Espresso House, Örebro

Prao

Jag har praoat på Espresso House i Örebro med Felicia. Vi jobbade från 9.00 till 15.00 och mina arbetsuppgifter var att diska, göra mackor, förbereda kaffe och städa lite i caféet. På Espresso House jobbar det 6 stycken och vi träffade 4 av dem, alla som jobbade där var tjejer. Det behövs ingen speciell utbildning för att jobba där utan man får en grundkurs när man jobbar där. Signe, vår chef sa att det skulle behövas mer folk under de kommande åren.

Espresso House källsorterar, de lägger kartong med kartong osv. De enda utsläppen som blir kommer från leveransen av varor som de får på måndagar, onsdagar och fredagar.

 

 

   
 
 SS 9f

LL design

Jag var på en inredningsbutik i Örebro som heter LL Design. Jag jobbade från klockan 10 på morgonen till 4 på eftermiddan. Jag hade oftast något att göra, och då fick jag packa upp julgrejer/julpynt, sätta prislappar och hämta och lämna lådor på lagret annars fick gick jag mest runt och hjälpte kunder. Det var 5 st anställda där, två av dom var män och 3 av dom kvinnor så det var alltså inte jämställt. Utbildningen som behövs för att jobba där är först gymnasium och sen högskola eller universitetet. Jag tror att det skulle behövas fler personal där i framtiden för att dom ska hinna gör allt i butiken som behövs göras. Det var ganska stressigt där också.. När jag packade upp saker/varor ur lådor så fanns det plast runt sakerna så att sakerna inte skulle gå sönder i lådorna. Plasten hamnade sen på lagret där en kille tog hand om det, vart kartonglådorna och plasten tog vägen sen vet jag inte. Jag tyckte att det var roligt att praoa på LL Design men det var mycket jobbigare än vad jag trodde att det skulle vara. Det var också bra att jag valde att praoa i Örebro eftersom att jag bor där och då var det bara att gå dit några minuter innan jag började :)
 
TA 9f

Thorén och Rudbeck

Prao

Istället för att praoa har jag varit elev-för-en-dag hela veckan på två olika ställen. Jag fick inget bra tillfälle att fråga någon alla frågor och jag kan därför inte svara på alla. Måndag till onsdag var jag på Thorén och torsdag och fredag var jag på Rudbecksskolan. På måndag morgon samlades jag på Thorén tillsammans med ett annat gäng 9:or som också skulle vara elev-för-en-dag. Vi fick först en rundtur på skolan av skolans SYV och sen gav hon oss lite info om dagen. Efter det fick vi vara med en liten stund på en lektion tillsammans med en ekonomiklass. Sen kom en annan lärare och hämtade oss för att sedan dela in oss i grupper och ge oss ett litet projekt att hålla på med i cirka en timme. Vid lunch när alla andra 9:or fick gå hem, fortsatte jag min dag på Thorén tillsammans med en annan klass. Det var ganska långtråkigt eftersom det fanns inget för mig att göra och lektionen var väldigt lång. På tisdag och onsdag följde jag med samma klass som innan och var med på deras lektioner. Jag började runt 11.00 och slutade vid 15.00. Det är jämställt fördelat mellan män och kvinnor av eleverna. Men av lärarna var det flest män. I klassrummen hade de en papperskorg för vanliga sopor men också en speciellt för pantflaskor.

 

På torsdagen var jag elev-för-en-dag på Rudbecksskolan. Jag fick följa med på två lektioner med olika ekonomiklasser och sen slutade jag vid 11.00. På fredagen följde jag med en samma klass hela dagen. Jag fick vara med på en hel del intressanta lektioner och jag fick en bra uppfattning om vad programmet handlade om. Jag fick inte reda på något om varken miljö eller hur det är för dem som arbetar där.

 

MA 9f


My first memory of Harry Potter

My first memory of Harry Potter was when I was 7 years old. It is from the film "Harry Potter and the prisoner from Azkaban". It was when the bus came to a playground and a black dog - Sirius Black - stared at Harry from a bush. Because I was so young I don´t remember more from that moment but later I have watched all the movies many times.
 
Student 7fg

Harry Potter

My first memory of Harry Potter is when they are at the train station. Hagrid leaves Harry there alone. Harry sees a family that talks about mugglers. He follows them and one of them runs into the wall and disappears, one after the other. Harry asks them how to get through the wall. and they learn him how. Then Harry runs at the wall and closes his eyes and the next second there's a big red train in front of him.
 
Elev 7fg

Willys Nora

Jag praoade på Willys i Nora. Jag började klockan åtta på morgonen och slutade fyra. Mina arbetsuppgifter var att fylla på varor samt fronta varor i butiken. På arbetsplatsen arbetade det cirka 11 personer. Det va inte så värst jämställt mellan kvinnor och män, endast två män arbetade där.

Det behövs ingen speciell utbildning för att arbeta på Willys. Det mesta får man lära sig på plats.

Framtidsutsikterna för Willys ser ljusa ut och personalen tror att det kommer behövas fler anställda under de kommande åren.

 

Willys källsorterar plast och kartong för sig och dom har inga direkta utsläpp från affären. Kartonger packas ihop tätt och buntas till stora kuber som sedan körs iväg. Plasten sorteras också ut och slängs i säckar. Varor transporteras till och från Willys med lastbilar. Dom tycker att det är väldigt viktigt att sortera ordentligt. En riktigt trevlig praoplats!

 

MS 9e


My first memory of Harry Potter

 My first memory of Harry Potter:
 I remember watching the first movie at my neighbour's house.
 Back then my favorite part of the movie was when they shopped the wand and owl.
 I also liked the quidditch, if that's how you spell it?
 When seeing it some years later you could see that the effects aren't all that great...
 
 I really think we should watch the next movie!
 
Student 7fg

Lillerud, Karlstad

Prao

 

Jag har praoat på Lillerud. Det är ett ridgymnasium. Det är en skola i Karlstad med massa djur och inriktar sig på lantbruk. 80% av alla som går på Lillerud bor på skolan. Eftersom att vi bor så långt bort fick vi också bo där och testa på hur det skulle kännas om man ville börja där. Vi fick bo i ett hus som heter Solbacken och jag delade mitt rum med Moa och i huset bodde 4 andra tjejer. Men vi märkte inte av varandra för vi hade olika arbetsscheman. Dagarna var inte så långa vi jobbade från 9-4 och någon dag slutade vi 3. Men det var mycket jobb att göra med alla djur så man var väldigt trött efter veckan. Man hade olika uppgifter beroende på vart man jobbade. I stallet tillexempel fick vi väga hö och mocka. Sen red vi ut på två haflinger hästar som heter Vildus och Adam. Någon annan dag fick vi mata griskultingar och gosa med dem. Lillerud var en väldigt stor skola med mycket elever och anställda men man märkte inte av att det var så många eftersom att det var så stort och alla utbildade sig i olika inriktningar. Eftersom att Lillerud är en skola behöver man utbilda sig som lärare sen måste man kanske inrikta sig på just ett område typ hästskötare om man vill lära ut just det. Jag tror inte man kommer behöva anställa fler här det kändes som att det fanns tillräckligt med folk som jobbade där. Lillerud har mycket maskiner och sånt så det blir nog ganska mycket utsläpp men samtidigt har dom eget gödsel och ängar som dom kan odla mycket själv på . Jag är ganska säker på att dem sorterar mat och sånt för det fick vi iallfall göra i våran stuga.

 

 

 

 

 

APE 9f


Coop Konsum

 

Prao 9e vecka 46

 

Jag var på Konsum jag började kl. 09:00 och slutade 15:00. För det mesta fick jag plocka varor i hyllorna och springa ärenden åt Palle. På Konsum har de cirka 8 – 9 st anställda 2 män och resten kvinnor. För att få jobb på Konsum måste man ha en gymnasieutbildning.  Palle vill ha så många anställda som möjligt men inte så många så att det blir för röring för hans tidigare anställda.

 

De är noga med källsortering på Konsum plast för sig och kartonger för sig. Det mesta utsläpp släpps ut när lastbilarna fraktar hit varor.

MM 9e


Min praoplats

                                        

 

Jag var i Örebro i affär som sålde somaliska kläder.

Jag började halv 11 och slutade klockan tre, det var ungefär fem timmar alla dagar. Min arbetsuppgift var att räkna kläderna, hur mycket det fanns av klänningar, sjalar, skor och massa andra kläder. Jag fick också ibland stå i kassan och ta betalt.

Affären är en ganska liten affär och där jobbar nästan alltid ägaren som är en kvinna och ibland när hon får in nya saker till affären brukar hennes man hjälpa till och vara där. Det är inte jämställd fördelning mellan män och kvinnor för att det är bara en kvinna som är anställd i affären. Man behöver läsa om hur handel och service fungerar så att man kan arbeta i en affär. Om hon gör hennes affär större och flyttar till en större lokal då behövs det nog minst fyra anställda. Men om hon överhuvudtaget inte gör affären större behövs inte fler anställda än hon själv alls. I affären sorterar man allt skräp var för sig, kartonger för sig, plast för sig och så vidare. Det blir inte några utsläpp alls. Det finns inte farliga plaster i affären. Varorna i affären är transporterade med flyg. På så sätt blir det utsläpp.

 

 

 

 

 Här är affären där jag var på prao.

MM 9f

 
 
 

 

 
 
 

 

 



 


Café da Capo, Nora

Jag har praoat på café da capo i Nora.

Jag började vid klockan 8:00 och slutade mellan 2 - 3 varje dag, vissa dagar var det mycket mer att göra än andra, onsdagen och tisdagen så var det ganska lite folk där och mindre att göra då. Fredagen var nog den stressigaste dagen på veckan och det var fullt med folk hela dagen.

Mina arbetsuppgifter var väldigt blandade men för det mesta så gjorde jag en massa olika mackor, bakade smörgåstårtor (och dekorerade dom såklart), skötte disken, fixade en massa ute i serveringen och såg till att alla grejer fanns på plats.

Jag är inte säker på exakt hur många som jobbar där men jag tror att det finns ca åtta stycken som jobbar i köken, kassan. Och det finns även tre stycken bagare som jobbar uppe på bageriet.

 Nu på hösten så jobbar det inte lika många där eftersom dom inte har lika mycket kunder på hösten och mindre arbetssyslor till dom anställda. Och dom flesta som jobbar där är kvinnor men det finns även flera män.

Jag vet inte hur framtidsplanerna ser ut inom yrket men café jobb är ju populära och jag tror att alltid kommer att behövas folk inom yrket.

För att hålla till på bageriet så måste man vara utbildad bagare / konditor men för att jobba i köket så tror jag inte att det behövs någon utbildning mer än att ev. gått resuranglinje / bagarlinje / någon linje som har något med mat och livdmedel att göra.

Dom källsortar kartong, glasflaskor och aluminium burkar. Det blir inte några utsläpp av jobbet men eftersom dom har leveransbilar som kommer med olika varor på blir det utsläpp av det. Det blir även mycket plaster som kastas (dom plastar in alla olika smörgåsar) 

 

 

                   

 

Sista dagen så fick jag baka en egen valfri tårta, jag fick bestämma exakt hur den skulle se ut och vad den skulle innehålla, sen så fick jag ta med den hem.

RA 9f


Helens hörna, Nora

Prao

Jag har praktiserat på Helens hörna i Nora och varit där mellan 10.30-16.00. Eftersom det inte varit så många kunder där just den här veckan så har jag fått mest plockat upp varor och markera priser, stått i kassan, slagit in paket och klistrat fast klisterlappar på påsar. 

På Helens hörna är det 3 st. som jobbar och en praktikant och det är bara kvinnor. Den utbildningen man behöver för att jobba där som chef är ekonomi eftersom man måste hålla koll på inkomsterna och utgifterna. Man måste också kunna om marknadsföring så man vet hur man lockar till sig kunder.

Eftersom det är en butik i en liten stad så tror inte jag att den kommer utvecklas så mycket för det finns inte tillräckligt med köpare för att butiken skulle kunna bli stor. Den skulle i så fall behöva flytta till en större stad som Örebro, då kanske den kunna utvecklas och bli stor med några fler anställda. 

På Helens hörna jobbar de med ekologiskt tänk så de källsorterar och gör inte några utsläpp. Det används mycket emballage och papper och de transporterna som blir är varutransporterna till butiken och när de ska åka och källsortera vid återvinningen. Butiken har som sin profil att sälja ekologiska, fairtrade och kravprodukter. 

JH 9f


Espresso House, Örebro


Jag har praoat  på Espresso House i Örebro. Jag jobbade från kl: 9.00 - 15.00 varje dag.
Mina uppgifter var att göra mackor, diska, torka bord, lägga upp kakor på fat och lite städ. På Espresso House var det 6 anställda och alla var tjejer, men jag träffade bara 4 av dem. 
Det behövs ingen speciell utbildning för att jobba där utan man måste vara 18 år och så får man en grundkurs i allt när man börjar. Jag pratade med platschefen Signe och hon sa att det kommer att behövas fler anställda under de kommande åren, för de behöver alltid folk.
Espresso House källsorterar och slänger kartong med kartong osv. Det blir inga utsläpp av jobbet men av lastbilarna som levererar varor. De använder rätt så mycket plast eftersom många av deras muggar är i plast men hälften är i kartong. De transporterar inget men det får varor levererade. Utöver det så har jag inte fått reda på något mer om deras miljötänkande.
FS 9f
 
 
 
 
 

PRAO


Jag har praoat på Golv och väggkeramik.
Jag började kl 06.00 och jobbade till 16.00 varje dag.
Mina arbetsuppgifter var att hämta kakel/plattor, bytte däck på deras bilar och så fick jag riva en hel del rum där.
Det fanns två kvinnliga arbetare som jobbade i receptionen/kontoret som skötte pappersarbetet och tog hand om räkningarna.
Sen så fanns det även fem stycken som arbetade med kaklingen och resten av arbetarna, och det var dom som jag mest hängde runt med på min arbetsplats. För att kunna jobba med ett sådant jobb så krävs det att man går bygg- och anläggningutbildning. Framtidsutsikterna ser bra ut för det här företaget, dom dom har väldigt mycket jobb så dom skulle kunna behöva flera anställda. Dom var inte superbra på att miljösortera skräpet, men efter dom river rum så tar dom med användbara saker hem till lagret som återigen kan användas. Alla har en arbetsbil var och åker nästan runt med dom varje dag, så det blir ganska mycket utsläpp.
SA 9e

Järntorgsskolan

Praouppgift

På min praovecka var jag på Järntorgskolan i klass ett. Jag var faktiskt i båda ettorna för att prova på hur dom båda lärarna fungerar och träffa mer elever.  Under praon hade jag olika praotider, jag började i alla fall alltid klockan 8. Eleverna slutade 13:20 men jag fick alltid något extra som uppgifter som rätta läxor, sätta upp bilder, ta ner bilder, hjälpa barnen med pärmsortering och häfta deras små böcker som lärarna hade fixat. Jag tyckte det var svårt att ta plats efter som läraren har planerat vad och hur lektionen ska vara uppbyggd. Men så hjälpte jag barnen när de började jobba. Under rasterna var jag en så kallad rastvakt. Såg till att det inte var något bråk, alla fick vara med och ett stöd för folk som är ensamma. Maten hjälpte jag dem med att uppföra sig bra, barnen skötte sig väldigt bra där de visste alltid vem som skulle torka men så finns det ju alltid folk man får säga åt som inte sköter sig rätt. En dag så fick jag ta hand om barn som låg efter i ett grupprum. Jag tyckte det var kul att visa att jag kan och vill. Barnen lyssna bra och vi fick mycket gjort och deras lärare vart glad. En del utav barnen jag hjälpte hade väldigt svårt att koncentrera sig men då var jag där och pusha på dem. I samling fick jag bara var med och lyssna på vad läraren sa och få barnen att vara tysta.

 

I klass ett jobbade två lärare men de båda jobbade bara 60 % och då var det andra lärare jag fick stöta på. Personalen där tyckte jag var väldigt trevlig. Personalen hade bra kontakt med barnen och de tyckte väldigt mycket om dem. Där jag var kan jag väl säga att det var mest kvinnor. Läraren som jag prata med hade gått natur för att kunna bli lärare. Det beror ju alltid på hur mycket barn som föds och hur det ser ut om lärarna slutar men det gör det säkert.

 

Klasserna hade fruktstund en gång om dagen och tog med sig antingen frukt eller riskakor m.m.  Då tog de fram den bruna kompost soptunnan. Klassen sparar på kartonger, flaskor  och de återanvänder dem. Under arbetet släpps det ju inte ut några utsläpp, men det gör det ju för barnen som åker buss till skolan eller om klassen ska i väg. Annars tror jag det inte är något mer. Barnen går för det mesta efter som skolan ligger inne i stan. Lärarna försöker lära barnen så mycket om miljön redan nu så de förstår hur illa det kan vara. Jag tyckte prao eckan var helt okej man var väldigt trött. Det som var bäst var hur charmiga barnen var J     LA 9e


Restaurang Arenakrogen, Lindesberg

                                    Prao 9e vecka 46

 

 

Beskriv din arbetsplats

Var är du någonstans?  Restaurang Arenakrogen Lindesberg

 

Vilka arbetstider har du?  08.00 – 15.00 varje dag

 

Vilka är dina arbetsuppgifter? Lite allt möjligt, jag laga ganska mycket mat men det va de jag ville.

 

Är det många anställda på din arbetsplats? 5 stycken och 2 chefer

 

Är det jämställd fördelning mellan män och kvinnor? Ja det tycker jag. Det är 2 tjejer och 3 killar så det är ju inte en stor skillnad

 

Vad behövs för utbildning för att arbeta här?  Antingen Hotell/restaurang eller Restaurang/livsmedel.

 

Hur ser framtidsutsikterna ut inom yrket? Vi prata lite om det, kocken jag var hos sa att det behövs mera kockar just nu i Sverige.

 

Kommer det att behövas fler anställda här om några år? Kanske man vet aldrig, men jag kunde kanske få jobb då och då, så ska jag prata om sommar jobb lite senare i vinter.

 

Berätta om företagets/arbetsplatsens miljötänk

 

Källsorterar de? Ja.

 

Blir det några utsläpp? Vet inte.

 

Hur är det med material t.ex. plaster?  Det finns det rätt så gott om.

 

Transporter?  Dem använder inte så transporter förutom lastbil för att få hem varor.

 

Något annat du fått reda på angående miljön? Inte vad jag kommer ihåg.

 

DW 9e

 

 

 


Willys Nora

Praouppgifter

 

Jag har praoat på Willys i Nora och jobbat från åtta till fyra varje dag. Mina arbetsuppgifter var att ställa upp alla varor som fick plats på hyllorna och att “Fronta varorna (flytta fram varorna så det ser fullt ut). På Willys är det cirka 11 st som jobbar vilket är mest kvinnor. För att få ett jobb på Willys behöver man ingen speciell utbildning, dom som jobbar där får veta allt från chefen som i sin tur får allt från kurser. För butiken som vi praoat på ser framtiden bra ut, för hela Willys ser framtiden väldigt bra ut. Om några år så kommer det att behövas mer anställda.

 

Butiken källsorterar väldigt noggrant t.ex att inte blanda kartong och plast som dom får mycket av från alla varorna. Jag kan inte komma på några utsläpp som dom själva gör men från alla lastbilar som kommer med leverans varje dag blir det ju en del utsläpp. Transporter som dom använder inne i butiken är vagnar som varorna lastas på och körs iväg till rätt hylla. Med hjälp av vagnen kan man få många varor samtidigt.

AS 9e


En vecka på Hagby

 

Jag har varit på Hasselbacken på Hagby Ängar. Mina arbetstider var 8:00–14:30 och en timmes lunch. Lunchtiden varierade lite från dag till dag. Jag gick när det var som lugnast. Jag fick hjälpa till att städa rummen, diska, dela ut mat och mata osv. Jag fick även hjälpa till på mornarna när de skulle upp. Jag hade också som uppgift att bara sitta och prata med de eller spela lite Fia. Det var mysigt tyckte jag att få lyssna på deras historier och deras barndom. Hagby Ängar är ett stort behandlingshem och ålderdomshem som är uppdelats i olika hus och avdelningar. På min avdelning var det för dementa och där är 9 stycken anställda. Sedan är det mycket vikarier från andra avdelningar som får rycka in och hjälpa till. Det jobbade 5 vårdare varje dag och det var olika personal varje dag. Det jobbar i stort sett bara tjejer på ålderdomshemmet. Ungefär 90 % av alla anställda är tjejer. För att få anställning på ett ålderdomshem måste man vara undersköterska eller sjuksköterska. Man kan få sommarjobb eller vikareplats utan utbildning. Om man utbildar sig till under/sjuksköterska så får man ganska lätt jobb. Många fler blir äldre och det är alltid folk som är sjuka, så vårdpersonal kommer det behövas mer och mer av.

På min avdelning källsorterade de kompost, glas, metall och plast. Om det var små grejer i exempel plast så slängde de det i vanliga soporna, så dom var inte så noga. Maten de får på Hagby transporteras från Pershyttan, så där igenom blir det utsläpp. Även de som hämtar upp sopor och källsorteringen åker i lastbilar som också leder till utsläpp. Eftersom många av de gamla sitter i rullstol eller bara väldigt trötta av sin ålder får de alltid skjuts vart de nu ska, det leder även de till utsläpp. Annars har de inte mycket som utsläpp säger de.

Min vecka var intressant och jag skulle kunna tänka mig att ha sommarjobb där, men inget som jag vill jobba med hela mitt liv.

//SK 9e


Tumba Gymnasium

Jag har haft prao på olika gymnasier i landet där jag provat på som elev. Jag valde att skriva om Tumba Gymnasiet i Stockholm eftersom det är den skolan jag tror jag kommer att välja i första hand till gymnasievalet.

 

På Tumba Gymnasiet är det ca 145 anställda. Bland lärare är det lite fler kvinnliga än män men bland de ca1500 eleverna är det jämställt antal pojkar och flickor.

 

För att arbeta som animationslärare behövs bildlärarexamen på gymnasienivå och erfarenhet av animation.

Som elev får man en högskoleförberedandeutbildning och en examination inom animation som ger en behörighet att jobba som animatör.

 

Fler och fler skolor har börjat erbjuda animation sedan gymnasiereformen (Gy11) då animation blev ett nationellt ämne med kurser i animation 1,2 och 3spec.

Så behovet är stort av lärare. Samtidigt ökar verksamheten inom animation speciellt i USA och Italien så det är stor förfrågan efter personer med utbildning i animation.

 

På bilden har de mest pappers/kartongsortering men på restaurangen har de källsortering. På bilden har de inga lösningsmedel. Men det kan förekomma att när man tvättar penslar med akrylfärg men de har slamavskiljare under diskbänkarna.

Jag vet även att fotoinriktningen skickar iväg sina framkallningsvätskor till ett reningsverk.

 

 

Det finns tåg och bussar för elever och lärarna får inte flyga inrikes utan bör åka tåg eller buss, om de ska resa på konferens t.ex.

LS 9e


Willys Hemma

Prao Uppgift

 

Jag har praoat på Willys Hemma i Nora.

Vi började klockan åtta på morgonen och slutade fyra med en lunchrast runt tolv. Det vi fick göra var att packa upp varor, hjälpa kunder och fronta. När man frontar så ställer man varorna så långt fram som möjligt så det ser fullt ut. Det var 11 personer som jobbade där och majoriteten var tjejer. Det behövs egentligen ingen utbildning för att jobba på en sådan affär, man lär sig när man är där. Just den här Willys butiken går det bra och för hela Willys-kedjan går det väldigt bra. Just därför kommer det behövas fler anställda så småningom.

 

De hade ett skåp med massor av kategorier för skräp och en stor soptunna för matavfall. Allt sorteras för sig, papper för sig, kartong för sig, glas för sig och så vidare. Kartonger och annan papp gick till en maskin som pressade ihop pappen till kuber och på så sätt sparar de tid och plats. Det blir en del utsläpp eftersom alla varor transporteras med hjälp av lastbil.

 

 

 

LC 9e


Coop Konsum Nora

Var är du någonstans? : Coop Konsum Nora.
Vilka arbetstider har du? : 9 till 3
Vilka är dina arbetsuppgifter? : plocka varor och göra ärenden för Palle.
Är det många anställda på din arbetsplats? : 8 st
Är det jämställd fördelning mellan män och kvinnor? : 2 män resten kvinnor.
Vad behövs för utbildning för att arbeta här? Gymnasieutbildning vilken som helst.
Hur ser framtidsutsikterna ut inom yrket? Kommer det att behövas fler anställda här om några år? : Ja, vi försöker få hit så många som möjligt, säger Palle.
Källsorterar de? : ja de sorterar plast och kartonger och sådant.
Blir det några utsläpp?: nej.
Hur är det med material t.ex. plaster? : sorteras.
Transporter? : Lastbilar som fraktar varor.
Något annat du fått reda på angående miljön? : man kan panta burkar som sedan blir nya burkar..
EB 9e

Prao 2013 Sandvik

Prao 2013

Jag har praoat på Sandvik AB i Nora.  Mina dagar började klockan sju på morgonen och slutade klockan fyra. Bortsett från fredagen då vi fick sluta vid lunch. Varje dag hade vi frukost mellan nio och kvart över nio. Lunch från tolv till halv ett.

På Sandvik har de mycket olika uppgifter. Där med också olika utbildningar. I stora drag bygger och monterar de ihop stora maskiner som används till gruvborrningar som de sedan säljer till många olika länder. Jag har fått vara med på 3-4 olika ”stationer”. I mättrumet jobbar cirka 3 personer med att mäta och kontrollera så att gängor och dimensioner på delar är korrekta. De har en maskin som mäter ända till 10’000delars millimeter. Monteringen hann jag tyvärr inte vara med på eftersom de inte har så mycket jobb just nu. En avdelning packar man och skickar beställningar som kommer.

Just nu får de inte in lika mycket beställningar som de borde och har lite dåligt med jobb. Branschen går upp och ned och beror på konsumenternas ekonomi. Ibland har de jättemycket att göra och ibland knappt någonting. Den här veckan fanns det inte jättemycket men det jag har gjort var kul.  Mesta tiden har jag varit med på utplocken och plockat de varor som beställs. Höglagret är en stor ”hylla” som man styr med en dator. Utanpå höglagret sitter en skärm med knappar som man väljer hylla med. Man knappar in vilket hyllnummer man ska ha så kommer den ner. Varje artikel har ett unikt nummer så man lätt kan hitta och sortera alla grejer. Det kommer beställningar från hela världen som de på Sandvik plockar ihop och skickar.

Sandvik är ganska stort och har mycket olika arbetare. 92st anställda plus 6 stycken som var där just nu och hjälpte till. På kontorsdelen jobbar en del kvinnor men knappt någon alls ute i stora hallen. Därför är det inte jämnställt mellan kvinnor och män. Som de flesta stora företag så tänker Sandvik på miljön. På baksidan av byggnaden har de containrar som de källsorterar i. Utsläppen är också minimala eftersom de inte använder sig av sådant. Det enda som skulle kunna räknas är när något lackas. Eftersom allt de gör skickas till andra länder tänker de noga igenom det för att få så ekonomiskt och miljövänligt som möjligt. Flygtransport undviks då det är det dyraste och mest förorenande. 

 O.L 9e

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lill-Annas

Jag har praoat på café och bageri Lill-Annas i Örebro. Jag jobbade från tio till fem så det var ganska långa dagar om man jämför med skolan, men det var ändå kul! Mina arbetsuppgifter var att diska, plocka undan disk, fylla på kaffe, stå i kassan, baka och göra mackor. Sen gjorde jag mycket mer men det var några av sakerna jag gjorde. Det är fyra anställda på Lill-Annas, två som jobbar timmar och sedan två som jobbar hela tiden. Sen finns det ju en ägare också, hon heter faktiskt Lill-Anna! Hon är inte där så ofta så hennes mans dotter får det mesta ansvaret (en av de anställda). Det är bara kvinnor som jobbar på Lill-Annas. Det behövs ingen speciell utbildning för att jobba där, men det kan vara en fördel att ha gått bagarlinjen. Det kommer ju alltid behövas folk som jobbar på cafén, om inte alla faller för träningshetsen och slutar fika helt förstås.

De källsorterar lite. Till exempel alla plastburkar diskas ur och skickas tillbaka till bageriet, glas och sånt kastar de i en glassoptunna och sen har de ju även kompost och vanliga sopor. Det blir inga utsläpp, förutom de transporter som sker till och från bageriet i Kumla samt deras andra leverantörer. Alla deras varor från övriga leverantörer kommer på torsdagar, så på så sätt blir det ju mindre utsläpp eftersom att de inte får varor flera dagar i veckan. Brödbilen från bageriet kommer dock varje morgon.

Jag tyckte det var jättekul att praoa där och personalen var hur trevlig som helst!

LAS 9e


Min praovecka på Lill-Annas café & bageri

 

På min prao var jag på ett café. Det heter Lill-Annas och ligger i Örebro strax nedan för café Wasa. Det är ett väldigt mysigt mellanstort café med ungefär 30 sittplatser. Nu på hösten serverar de dagens soppa varje vardag. De säljer även sallader, mackor, tårtor, bullar, kakor mm. Det dom säljer mest är bröd. Brödet kommer från bageriet som ligger i Kumla. Det körs till cafét med en liten lastbil varje morgon. Det är den enda transporten dom används. Det används också transport via bil när varorna kommer.

 

På cafét är det två stycken om jobbar i princip varje dag. De heter Maria och Ellinor. De har även några timjobbare som jobbar lite då och då. På bageriet jobbar det självklart också folk men det har jag inte koll på. Det finns också en kvinna som tar med sig bröd och står och säljer på Usö. Caféts  ägare heter Lill-Anna och hon startade det år 1992. Det jobbar bara kvinnor på cafét så på så sätt är det inte jämställt mellan män och kvinnor. Man ser oftast mer  kvinnor än män som jobbar inom cafébranschen. Men bland bagare, kockar och servitriser är det mer blandat med män och kvinnor.

 

Jag jobbade oftast från 10.00- 17.00. Ibland fick jag gå tidigare för jag skulle hinna med bussen hem. De två som jobbar där jobbar väldigt långa dagar. Ibland börjar de halv sju och slutar inte förens stängning kl 18.00. Jag reagerade på att de ibland var tvungna att jobba så länge. Jag var slut när jag kom hem efter att bara jobbat en dag. Det är också ett slitigt arbete när det är mycket folk.

 

 Jag praoade tillsammans med L. Vi har fått göra allt möjligt. Diska, servera, plocka disk, baka, göra mackor, handla, stå i kassan. Vi fick också göra Cafelatte och varm choklad i en sån maskin. Det behövs ingen speciell utbildning för att arbeta på själva cafét men det kan vara bra att ha någon slags resurang/bageri utbildning. Om man ska jobba på bageriet så krävs det såklart utbildning. Eftersom de tar in timjobbare som går på gymnasiet så krävs det ingen speciell utbildning.

 

De vill gärna öka utbudet med frukostar mm. Då kommer det så klart behövas mer folk. Förut var det ett jätte litet café som de har utökat de senaste åren.

 De har kompost och sopsortering. De sorterar hårdplast och kartong också. Det blir inga utsläpp. De använder inte kravmärkt. 

Personalen tog hand om oss jättebra, de var snälla och roliga och det blev en rolig och lärorik vecka.

HM 9e

       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Praktik

Våra nior är ute på praktik just nu och här kommer vi inom en snar framtid att få läsa om deras olika praktikplatser.

Olle Lindheden i 24iBergslagen

Besviken på kommunens svar

parkour-1

Svaret på Olles medborgarförslag var varken ja eller nej.

NORA. I våras lämnade Olle Lindheden i ett medborgarförslag om en park för Parkour i Nora. Nu har svaret kommit, och det är vare sig ett ja eller nej.

- Jag är såklart besviken, säger Olle Lindheden.

I våras fick Olle Lindheden iden om att ställa upp enkla ”hinder” i Skolparken i Nora. Olle har på sin fritid hittat sporten Parkour och Freerunning vilket är konsten att röra sig framåt oavsett hinder. Idag reser han tillsammans med andra till Örebro för att kunna utöva sporten. En sport som är starkt växande bland ungdomar. Alla kan utöva sporten på sin egen nivå och det är inte tävlingsinriktat.

Så när skolparken skulle rustas blev han uppmanad att komma in med förslag. Olle fick intrycket att den utrustning för lek och träning som skulle placeras i parken skulle gå att använda till parkour.

- De sa att det kanske skulle bli en skatepark och utrustning för Parkour, men det blev inget sådant alls, säger en besviken Olle.

För att göra parkour krävs ingen avancerad utrustning.

- I en mindre ort än Nora i Finland har de en parkour-park med stänger och det räcker långt, berättar Olle.

Olle hoppas nu att politikern kan ända sig men inser att chansen är liten.

Kultur- och fritidsnämnden som har ansvar för fritidsfrågan fick medborgarförslaget på sitt bord. Svaret därifrån var positivt men att ingen åtgärd skulle göras. Mer utredning behövdes enligt tillförordnade kultur- och fritidschefen och svaret är att en Parkour-anläggning betraktas som park, något som Kultur och fritidsnämnden inte har rådighet över.


Stockholmspromenad oktober 2013

 
 

RSS 2.0