Bokjuryn 2011

Nu är 2011 års vinnare i Bokjuryn utsedda. Mer än 31000 barn och ungdomar har röstat och segrare i klassen kapitelböcker för 9-12 år blev Ingelin Angerborns Rum 213. Så här skriver Rabén & Sjögren om den på sin hemsida:

Vi träffas fortfarande ibland, Bea, Meja och jag. Men vi pratar aldrig om det. Det är en sorts tyst överenskommelse. Som om det kanske aldrig hände om vi inte pratar om det. Men innerst inne vet vi förstås ... 

Den här natten vaknade både Meja och jag av Beas skärande skrik. Hon satt i sin säng med kudden hårt tryckt mot ansiktet. Hon sa inte ett ljud. Snyftade inte ens. Men jag såg att hennes ben skakade under täcket. 
- Du drömde bara, viskade jag. Här är ingenting. 
Jag viskade för att inte väcka Meja, men hon var redan vaken. 
- Vad är det? frågade hon och lutade sig över sängkanten. 
- Inget, sa jag. Bea drömde en grej bara. 
Bea skakade på huvudet bakom kudden. 
- Det var ingen dröm, sa hon tyst. Jag såg henne, på riktigt. 
- Såg vem? undrade Meja. 
- Spöket, viskade Bea. Den vitklädda flickan. 

Kanske borde Elvira ha blivit misstänksam när hon fick plats på kollot trots att hon anmälde sig en vecka för sent. Och kanske borde hon ha ångrat sig och åkt hem igen när hon hamnade i rum 213. Det går rykten om att det spökar där, man har sett en vitklädd flicka med långt rött hår irra runt på nätterna. 
Det börjar som en sommardröm med bad och sol och söta killar, men snart börjar mystiska saker hända. Vad är det för konstig vit skugga som dyker upp bakom Elvira på alla fotografier som hennes rumskompis Meja tar? Och varför försvinner en massa saker för tjejerna på nätterna? Smyger det omkring en tjuv när alla sover? Är det killarna på lägret som busar? Eller är det något helt annat …?
s
Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgrens Cirkeln vann i kategorin Ungdomsböcker. Den har varit väldigt omtyckt hos på Karlsäng i år. Så här beskriver Rabén & Sjögren den:

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem.

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

En svensk bruksort blir spelplatsen för den stora striden mellan ont och gott.Cirkeln bjuder på 520 spänningsladdade sidor med kärlek, magi, jobbiga föräldrar, läxor, död och vänskap.
2012 kommer fortsättningen Eld och 2013 står slutstriden i sista romanenNyckeln.

Cirkeln nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: "Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser."

Nya boken Eld finns ute i handeln nu.



Läs mer här

Varför ska man läsa böcker lV

Så här svarar barn i årskurs 2:


För  det är skönt, man lär sig saker.


Det är kul och man lär sig läsa.


Jag tycker att det är viktigt att läsa böcker för att få veta olika fakta och att lära sig att göra egna böcker och upptäcka nya fakta om djur och människor.


Därför de är kul.
Det är bra.
Man lär sej.
Det är bra.
Då kan man läsa andra böcker.

Om man läser böcker då lär man sig mer.

Man läser för att det kan vara bra när man är stor.

Att man läser mer.

Man lär sig grejer.
Det är roligt.
Man kan bli smart.
Man blir bättre på att läsa.

För att man lär sig och läsa och att det är skönt.


Det är roligt och för att man lär sig att läsa.

Jag tycker att läsa är bra och man lär sig saker och man tycker det är kul och man lär sig läsa.



Pottermore

Nu är Pottermore öppet för alla och det går fint att registrera sig!





http://www.pottermore.com/

Högskoleprovet orddel

Här kan du testa att göra ordkunskapsdelen av Högskoleprovet:


http://www.dn.se/nyheter/fragesport/hogskoleprovet-orddelen-varen-2012

Påskekrim

Nej, det blev ingen "påskekrim" för mig i år trots att jag tycker att den norska idéen med kriminalromaner till påsk är så bra. Jag hinner inte mycket annat än kurslitteratur just nu. Upprinnelsen till traditionen med deckare till påsk i Norge var en annonskampanj i Aftenposten redan 1923. Där lanserades en ny kriminalroman med stora rubriker, Bergenstorget plyndret i natt. Läsarna uppfattade inte att det var en annons utan tog det på allvar. Allt sedan dess har det varit tradition i vårt grannland att packa med sig deckare när man beger sig till sina fjällstugor för att fira påsk.

Även om jag inte har hunnit läsa själv har jag fått tips från en god vän på en författare som skriver bra kriminalromaner i trevlig miljö. Donna Leon är en amerikansk författare som bott närmare 30 år i Venedig. Hennes böcker utspelar sig just där. Det låter härligt med Venedig som fond till de olika historierna. Lägg sen till italiensk mat och dryck. Huvudpersonen är kommissarie Guido Brunetti och han sitter allt som oftast på altanen med ett glas Prosecco och diskuterar fallen med sin fru. Många av böckerna är filmatiserade och här i Sverige visas de ofta på de tyska kanalerna.

Kerstin


Läs mer här:
http://www.donnaleon.net/




Bokmässa i Örebro

Det var litet men trevligt på Bokmässan i Örebro. Utbudet var bra och jag saknade faktiskt inte alls Slottet. Även om lokalerna där är väldigt mysiga blev det så otroligt mycket mer överskådligt i Conventum. Vi lyssnade på Johan Kant som pratade skola och lärarroll. Egentligen sa han självklarheter men om alla lärare gjorde som han beskrev (och alla skolledare förstod att skapa utrymme för lektionsförberedelser) så skulle det vara så mycket bättre. Vi lyssnade också på Fanny Ambjörnsson som pratade om den farliga färgen rosa. 

Mässan är öppen även imorgon, söndag 15 april, och jag kan rekommendera ett besök. Det blir en liten föraning om att snart är det Bokmässa i Göteborg igen. Passa även på att titta på krokusarna vid Södra station!

Kerstin 



http://orebrobokmassa.se/

Ny bok av J. K. Rowling!

Den 27 september 2012 kommer en ny bok av J. K. Rowling!  Hon har bytt genre och förlag så detta är en vuxenbok som kommer att heta The Casual Vacancy. Den kommer att utspela sig i den lilla idylliska engelska byn Pagford där ett oväntat dödsfall inträffar. Bakom de snygga fasaderna utspelar sig mer eller mindre ett krig. Rowlings förlag Little, Brown beskriver boken som "full av överraskningar" och "svart komik".
På Rowlings hemsida kan man läsa mer om både den nya boken och Pottermore.
Kerstin
http://www.jkrowling.com
http://www.littlebrown.co.uk

Johan Kants omtalade blogginlägg om ett brev från en lärare hittar du här:

http://johankant.wordpress.com/2012/03/10/en-lararskildring/

Johan Kant på Bokmässan i Örebro

Nu i helgen, 13-15 april, är det Bokmässa i Örebro. Johan Kant kommer att delta och han presenteras så här:


Johan Kant bloggar om lärares vardag

Johan Kant, biträdande rektor på Vikingaskolan i Haninge, har under en längre tid bidragit till att sätta läraryrket i fokus i samhällsdebatten. Hans skolblogg har fått mycket stor uppmärksamhet i de sociala medierna och har blivit något av en lärarsnackis.

Till Bokmässan kommer Johan med inspiration för lärare, skolledare och föräldrar. Han menar, att det är på läraren det hänger. Kant hymlar inte med sina åsikter, om sin vision av framtidens skola i Sverige, om lärarrollens utmaningar och möjligheter.

Det är Lärarnas Riksförbund som står som arrangör för Johan Kants seminarium, som hålls i Maria Langsalen på Conventum Arena fredag den 13 april klockan 12.00.


http://johankant.wordpress.com/


Johan Unenge i SvD

Så här säger Johan Unenge i SvD i höstas:

Språk är makt. Och den som besitter konsten att uttrycka sin åsikt med ord behöver inte känna den frustration som annars kan ta sig uttryck i till exempel våld mot sig själv eller andra. Om man förstår sitt språk finns större möjligheter att tränga in i texter på ett kritiskt sätt. Ytterst blir läsförståelse en demokratifråga. Böckerna ger både språket, orden och formuleringarna som varje barn och vuxen kan använda för att påverka sin omgivning.

Läs hela artikeln här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/om-tio-ar-laser-barn-inga-bocker-langre_6488222.svd

Läsambassadör

Nyligen hade jag en länk till Sveriges läsambassadör, Johan Unenges, krönika i Litteraturmagasinet om att lästräning är lika viktigt som idrottsträning. Här finns ett radioprogram som han medverkar i.
Kerstin
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4058&artikel=4717418

RSS 2.0