Julmarknadsmys i Göteborg

 
 
 
 
 
 
Mycket trevlig bokhandel! The Book Corner på Rosenlundsgatan, alldeles nära Fêskekörka.
Böcker på flera olika språk.
 
 
 
 
 
 
 

Vildfågel av Jane Eagland

Vildfågel

Den handlar om en flicka som heter Anna. Hon bor på en ö med sin far Biddy, Jasper och Max. En dag så flyter en pojke in på ön. Max hittar honom först. Han vill kasta ner pojken från klipporna men som tur var kom Anna och hann se det. Anna tog med sig pojken in i slottet så han kunde vakna upp. Anna kunde till slut prata med pojken. Hon frågade vad han heter. Han heter Rob.

Dagarna gick och Rob blev allt friskare.

Rob spionerade på Max. Han höll på med något hemligt som ingen fick veta…

 

 

 

 

Jag tycket boken var jättebra men jag vill att slutet skulle vara lite längre så man förstår. Den var jättespännande.

Antonia 7c

  


John Green: Förr eller senare exploderar jag, Pappersstäder

En ny bekantskap för mig är den amerikanske författaren John Green. Några av min läsande elever har pratat om honom redan för ett par år sedan. De läste mycket på engelska och hann läsa böckerna innan de var översatta till svenska. I år har framförallt Förr eller senare exploderar jag" (i original: The Fault in Our Stars) slagit riktigt stort. Den kom också som film i somras. Jag har en rolig klass i årskurs åtta som faktiskt läser ganska mycket. Tjejerna har tipsat mig om just Green men Hungerspelen och Divergent har både killar och tjejer gillat. John Green och hans bror Hank har också en underhållande videoblogg.
 
Jag tyckte mycket om Förr eller senare exploderar jag. Språket är medryckande och den är rolig trots att den är så sorglig. Cancersjuka Hazel Grace Lancaster möter Augustus Waters i en stödgrupp för unga med cancer. Det är en fantastisk historia.Jag var tvungen att läsa klart den en morgon till frukost och jag satt där med mitt morgonkaffe och tårfyllda ögon. 
 
 
 
 
I somras läste jag även Pappersstäder av Green. Den är också bra. Kanske inte lika bra som TFIOS men jag tror att den kan passa killar också. Den är skriven på ett sätt som gör det lätt att läsa vidare och den har ovanliga huvudpersoner. Den utspelar sig i Florida vilket jag tycker är trevligt. Quentin bor granne med Margo. Han har alltid varit kär i henne. En natt, inte långt före examen, knackar hon på hans fönster för att få honom med som chaufför på ett mer än märkligt uppdrag. Sedan är hon försvunnen. Hon har dock lämnat spår efter sig som Quentin försöker tyda. Dikter av Walt Whitman är viktiga. Papperstäder är ett fascinerande ord. Enligt Green är en papperstad från början skapad som skydd mot copyrightintrång. På gamla Essokartor lades namn in på städer som inte fanns som en copyrightfälla. Agloe som nämns i boken skulle vara en sådan påhittad stad av kartritarna Otto G. Lindberg och Ernest Alpers. Detta bekräftas bland annat av Wikipedia. Agloe är ett anagram av kartritarnas namn och lär ha funnits med på flera kartor. Den skulle ligga utanför New York och folk började leta efter den och på 1950-talet öppnades en butik där "Agloe General Store" så ett tag har den faktiskt funnits. Affären är numera nedlagd men så sent som på 1990-talet fanns Agloe med på kartorna.
 
Fictional Agloe, New York, a copyright trap, shown on a real map of New York published byExxon in 1998
 
Flera av mina storläsande elever och unga släktingar är dock överens om att den bästa av John Greens böcker
är Looking for Alaska. Det känns bra att veta att jag har den kvar att läsa.
Kerstin

Spring, Fanny spring av J. R. Gardiner

          Spring Fanny Spring

 

Den här boken handlar om Willy och hans morfar och deras hund Fanny. En dag blir morfar sjuk och vill inte stiga upp. Willy säger att om han fixar potatisskörden blir morfar frisk men så blir det inte. Då säger doktorn att morfar mår inte bra och han inte vill leva längre. Några dagar efter kommer någon från Skatt- masen och säger att de är skyldiga 500 dollar och de levde på 1930-talet så det var mycket pengar. Då säger Willy ”om jag fixar 500 dollar blir han bra då?” Då säger doktorn ”ja det blir han väl” ”Då ska jag fixa de 500 dollarna” säger Willy.

 

Läs boken den är jättebra!

Elev årskurs 7


Terminologicentrum i fara

Vi läser just nu i årskurs åtta om nordiska språk och svensk språkhistoria. I Sverige har vi inte på långa vägar varit lika bra som till exempel Island på att ta fram nya ord för nya företelser och nya tekniska termer. Sen mitten av 1930-talet har Teminologicentrum arbetat med detta men nu är dess existens hotat i och med att regeringen drar in stödet i budgeten. Läs artikeln som skrivits av ledamöterna i Svenska Akademien på DN Debatt söndag 9 november 2014.
 
 
 

Allhelgonahelg

Nyss hemkommen från en kvällspromenad på en underbart vacker kyrkogård med hundratals glimrande ljus tänker jag på hur mycket jag tycker om just Allhelgonahelgen. Det är en stilla, vacker och högtidlig helg som inbjuder till eftertanke. Tidigare idag har jag åkt runt till flera kyrkogårdar och tänt ljus och det känns märkligt hur många det nu börjar bli. Jag är mycket förtjust i november månad. Det är som om tiden lugnar sig en smula just nu. Innan julen kommer med sin prakt och hets ligger november där gråskimrande och lugn. 
 
Den första november har alltid varit en högtidsdag för mig. Då fyllde min bästa barndomsvän år. Hon var en älskad granntant, sådär en sjuttio år äldre än mig. När man träder in i november tar man också steget in i vintern och sedan på andra sidan väntar våren. Just den känslan förmedlas i en dikt som jag tycker så mycket om, nämligen den mäktiga Vinterorgel av Erik Axel Karlfeldt. En favoritbok som också följer vintern till våren är Vinterns goda ting av Anna och Fanny Bergenström. Den börjar med ett äppelrecept och slutar med en bukett snödroppar. Boken innehåller fantastiska bilder, många bra recept och ett och annat pyssel. Vi gjorde en gång pepparkakshuset som beskrivs i boken. Hela familjen höll på i flera dagar och bakade och skar till delarna och resultatet blev fantastiskt. Det blev lika fint som på bilderna.Boken kom ut första gången år 1995 men den finns fortfarande att köpa.
Kerstin
 
 
 
 
 
Vinterorgel
 

Ditt tempel är mörkt och lågt är dess valv,
Allhelgonadag!
Där slocknar sommarens hymn som ett skalv
av klämtande slag.
Sin mantel river den svarta sky,
och lundarnas bleknade trasor fly,
och natten mässar om allt som är dött,
allt hö, allt kött.

Det dagas ånyo, det klarnar så vitt,
det blånar så vasst.
Det växer en värld ur förgängelsens mitt,
en vit och fast.
I frostiga kvällar skönjs en arkad
med pipor av silver i glittrande rad
nu reser vintern sitt orgelhus
ur mörker och grus.

Nu höves ej lövens lösa lek,
ej susande äng.
För svag är den saviga bågen, för vek
är blomstersträng.
Men furan på höjd och granen i dal
de ljuda alltjämt som en sträv principal:
Cecilia stämmer sitt instrument
till Guds advent.

Nu ligger det stora tempeltun
som en liljevret.
Drag an registren, drag dov bordun,
drag gäll trumpet.
Stäm upp för din konung, du stämmornas mö!
Han kommer på gången, den flingor beströ,
och stilla ekar ett svävande svall
från himmelens hall.

Tungt trampar Eol, alltid beredd,
sin flåsande bälg
och håller väderkistan försedd
från helg till helg.
Där väntar nordan på nyårsny
att stöta i smattrande horn av bly
och östan att följa med herdesång
de vises gång.

Du höga orgverk, jag är en man
i din menighet
och samlar din mångfald, så gott jag kan,
till enighet.
Nu lär min ande din egen ton,
den fulla klangen, den djupa ron,
att jag må gå som på sabbatsfärd
i min vintervärld.

Från tidig skymning, då lamporna tänts
i östligt kor
och vintergatans valvsegel spänts
av flammande flor,
det susar ibland intill gryningens väkt,
som stjärnornas lugna andedräkt,
en enda ton, en glasigt klar
och underbar.

En fimbulnatt som i hedenhös
med bävan jag hör,
när svällaren öppnas och blästern går lös
ur flöjtverk och rör.
Det skallar basun som i håligt trä
av knäckta ekar som sjunka på knä,
och stämmor dansa i vild mixtur
som rykande ur.

Jag vill gå ut en violbrun kväll
bland isig björk
och höra den strykande violoncell
som sväller mörk;
och jag vill höra i fastlagskoral
det växande visslet av salcional,
den första vårliga eolin
i morgonens vin -

till dess Maria går skär av sol
på skarens glans
och fäster kring skogens mörka kjol
en hasselfrans
och säger: "Syster, det töar från kvist.
Nu vila, du vita organist!
Av musikanter ett brokigt band
styr upp mot vårt land."

 

 


RSS 2.0