Nyord 2013

Selfie, hästlasagne, budgetstup och twerka är nya ord  som fått fäste i språket under förra året. Här är hela listan på 2013 års nyord.

1900-talets bästa böcker enligt goodreads.com

Best Books of the 20th Century

Skolresultaten sänks av spektakelkulturen, DN, 2014-01-08

 
 Chris Hedges - Emipre of Illusion: The End of Literacy and the Triumph of Spectacle

 

 

Här nedan följer ett utdrag ur artikeln i DN 2014-01-08. Följ länken nedan och läs hela artikeln på DN.se

 "Men den amerikanska författaren Chris Hedges, Pulitzerprisbelönad journalist och tidigare korrespondent på New York Times, menar att det finns ett direkt samband mellan expansionen av kulturindustrin och minskningen av läskunnighet.

– Ja, absolut. När politiska system förfaller, vilket genom historien går tillbaka till Colosseum och republikens upplösning i Rom, uppmuntras folk att investera sitt känslomässiga och intellektuella liv i skådespel, antingen sport eller någon annan form av underhållning. I USA har vi massiva arenor för över 100 000 åskådare. Städer som vittrar sönder av massarbetslöshet, förfallande infrastruktur och kraftigt minskad offentlig välfärd bygger gigantiska fotbollsarenor för skattepengar. Det handlar om bröd och skådespel, säger han.

I boken ”Empire of illusion. The end of literacy and the triumph of spectacle” levererar han en frispråkig bredsida mot det han kallar spektakelkulturen. Reportage från wrestlingmatcher och porrfilmsinspelningar varvas med analyser av allomfattande kändiskult och av positivt tänkande. Att skolelevers kunskapsnivå sjunker beror, enligt Hedges, på en större samhällsutveckling där även dagstidningar och böcker knuffas ut i kulturlivets marginaler, som fornlämningar från det tryckta ordets svunna tidsålder, och där allt som inte erbjuder ögonblicklig förströelse avfärdas som otillgängligt och elitistiskt.

Lässvårigheterna i USA beskrivs som epidemiska. Enligt statistik i boken (som utkom 2011) är sju miljoner amerikaner analfabeter och ytterligare 27 miljoner är oförmögna att läsa tillräckligt bra för att skriva en jobbansökan. 30 miljoner kan inte läsa en enkel mening och 50 miljoner läser på en fjärde- eller femteklassares nivå. Nära en tredjedel av landets befolkning är antingen analfabeter eller knappt läskunniga – en siffra som ökar med 2 miljoner om året. Inte oväntat avspeglas den sjunkande funktionella läsfärdigheten också i medievanorna. År 2007 läste 80 procent av amerikanska familjer inte en enda bok. Samtidigt ser genomsnittsamerikanen på tv mer än fyra timmar om dagen."

 
Intressant artikel i DN

Gott Nytt År!

Jag älskar fyrverkerier! Se här från BBC.

RSS 2.0