En vecka på Hagby

 

Jag har varit på Hasselbacken på Hagby Ängar. Mina arbetstider var 8:00–14:30 och en timmes lunch. Lunchtiden varierade lite från dag till dag. Jag gick när det var som lugnast. Jag fick hjälpa till att städa rummen, diska, dela ut mat och mata osv. Jag fick även hjälpa till på mornarna när de skulle upp. Jag hade också som uppgift att bara sitta och prata med de eller spela lite Fia. Det var mysigt tyckte jag att få lyssna på deras historier och deras barndom. Hagby Ängar är ett stort behandlingshem och ålderdomshem som är uppdelats i olika hus och avdelningar. På min avdelning var det för dementa och där är 9 stycken anställda. Sedan är det mycket vikarier från andra avdelningar som får rycka in och hjälpa till. Det jobbade 5 vårdare varje dag och det var olika personal varje dag. Det jobbar i stort sett bara tjejer på ålderdomshemmet. Ungefär 90 % av alla anställda är tjejer. För att få anställning på ett ålderdomshem måste man vara undersköterska eller sjuksköterska. Man kan få sommarjobb eller vikareplats utan utbildning. Om man utbildar sig till under/sjuksköterska så får man ganska lätt jobb. Många fler blir äldre och det är alltid folk som är sjuka, så vårdpersonal kommer det behövas mer och mer av.

På min avdelning källsorterade de kompost, glas, metall och plast. Om det var små grejer i exempel plast så slängde de det i vanliga soporna, så dom var inte så noga. Maten de får på Hagby transporteras från Pershyttan, så där igenom blir det utsläpp. Även de som hämtar upp sopor och källsorteringen åker i lastbilar som också leder till utsläpp. Eftersom många av de gamla sitter i rullstol eller bara väldigt trötta av sin ålder får de alltid skjuts vart de nu ska, det leder även de till utsläpp. Annars har de inte mycket som utsläpp säger de.

Min vecka var intressant och jag skulle kunna tänka mig att ha sommarjobb där, men inget som jag vill jobba med hela mitt liv.

//SK 9e


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0