Läsförmågan ändrar hjärnan för alltid

Mycket intressant om läsning i DN lördagen den 23 augusti -14.
Här är en länk till artikeln som handlar om att läsningen förändrar hjärnan för alltid. Hela tidningen innehöll många artiklar som handlade om läsning och böcker, bland annat skrev David Lagercrantz om konsten att få pojkar att läsa. Läs artikeln här.
Dn:s Lotta Olsson och läsambassadör Johanna Lindbäck gav också tio tips till vuxna hur man får barn att läsa.
 
 

Tio tips som får barn att läsa

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

 

1 Läs högt för barnen – och fortsätt även när de kan läsa själva, så länge det går.

2 Prata om böckerna ni läser. Vad är bra? Vad är dåligt? Varför?


3 Läs böcker själv. Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Berätta även om de böcker du läser själv och hur de påverkar dig.

4 Ta upp frågan om lässtrategier i alla ämnen på terminens första föräldramöte. Läsning behövs på alla lektioner, inte bara på svensklektionerna.

5 Gå till biblioteket. Där finns inte bara ett gigantiskt urval böcker (prova många olika!), där finns också världens bästa boktipsare: bibliotekarier.

6 Läsning är inte bara skönlitteratur. Prova andra genrer: serier, fackböcker, vad som helst som är en längre text. Låna en bakbok, läs och baka något gott tillsammans.

7 Använd mutor. Koppla bokläsning till veckopengen eller belöna en halvtimmes läsning med en halvtimmes spel.

8 Välj böcker med omsorg. Utgå inte från det du själv läste som barn utan välj nyutkomna böcker som är mer angelägna för barn i dag. Be om tips på bibliotek eller i bokhandeln, läs tidningarnas recensioner, lyssna på bokprogram i radio.

9 Se till att båda föräldrarna pratar om läsning. En räcker inte.

10 Prova alla former av bokläsning: pappersböcker, e-böcker i mobilen eller på surfplatta, ljudböcker i mobilen. Lyssna på radioföljetongen i radio. Och missa inte att läsa böcker som är kopplade till filmer, typ Hunger Games-serien.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0