Parkinsons lag

Idag hörde jag för första gången talas om Parkinsons lag. Intressant! Just det här citatet kommer från sjukhusläkaren.se
 

"Marinhistorikern Cyril Northcote Parkinson publicerade sin smått satiriska bok ‘Parkinson law’ 1957. I boken sammanfattas år av erfarenhet av den brittiska byråkratin. Boken inleds med:

WORK EXPANDS SO AS TO FILL THE TIME AVAILABLE FOR ITS COMPOSITION.

Han hade studerat hur Colonial Office fick fler och fler tjänstemän i takt med att imperiet hade färre och färre kolonier. Det högsta antalet nåddes när Colonial Office gick in i Foreign Office eftersom det knappt fanns några kolonier kvar att administrera. Ett annat guldkorn i Parkinsons teser är att han på 30-talet förutspådde att den brittiska flottan skulle ha fler amiraler än fartyg.

Parkinsons lag har bäring i alla organisationer och kanske i synnerhet i politikerstyrda sådana. En byråkrat genererar med lätthet arbetsuppgifter åt två nya byråkrater. Tyvärr fortplantar sig byråkratin med peristaltisk systematik ner i verksamheten och tidsstudier har visat att läkares arbetstid bara till en tredjedel utgörs av direkt patientarbete."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0